Korzo Theater

Plaats
Den Haag
Jaar
2011
Opdrachtgever
OCW Den Haag

De voormalige bioscoop Corzo in Den Haag is begin jaren 80 in gebruik genomen als danstheater Korzo. Haar huidige vorm kreeg het in de jaren 90;  een grote en kleine zaal, een aantal oefenruimtes en een foyer. Ook is het complex destijds uitgebreid met een voormalige Gereformeerde kerk en een monumentaal kantoorpand aan de Nobelstraat.

Korzo heeft zich de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld van een theater van de dans tot een productiehuis voor muziek- en dansproducties. Hierdoor is er behoefte aan meer studioruimten voor lessen,  workshops en repetities. De publieksstroom is in de loop der jaren sterk vergroot,  waardoor de foyer en de publieksvoorzieningen niet meer voldoen.

Ons is gevraagd een haalbaarheidstudie te verrichten naar de mogelijkheden om het complex te verbouwen zodat het weer voldoet aan de nieuwe ambities en veranderde eisen. Hieruit bleek dat sloop van de voormalige kerk - een mooie dansstudio,  maar beperkt bruikbaar -  een voorwaarde was.

De uitdaging in het ontwerpproces was het realiseren van een complex programma op een kleine locatie, verdeeld over vier,  in bouwstijl en leeftijd,  totaal verschillende gebouwdelen. Met de sloop van de kerkstudio ontstaat ruimte voor drie grote studio’s, voorzieningen voor artiesten en medewerkers en een logische verbinding met de panden aan de Nobelstraat.

Andere grote ingrepen zijn de uitbreiding van de vlakke vloer van de grote zaal en een reorganisatie van de publiekstromen, waardoor er meer lucht en ruimte ontstaat in de foyer.

De entree aan de Prinsenstraat zal de hoofdingang worden voor zowel publiek, als artiesten. De relatie van de foyer met de straat hebben we versterkt door de bestaande entree twee verdiepingen hoog te maken. Hierdoor komt er licht vanaf twee kanten van de entree. Je kunt door het entreeportaal doorkijken naar de foyer.

De foyer  zal gaan dienen als ontmoetingsplaats voor kunstenaars en publiek. We geven karakter aan de foyer door daglicht in deze ruimte binnen te laten. Dit doen we door het dak van de foyer boven de bestaande zalen uit te tillen. Op de achterwand van de foyer is een choreografische notatie in het beton afgebeeld. Hier raken dans en architectuur elkaar.

Vanuit Korzo Theater hebben we de opdracht gekregen om van de foyer en de naastliggende kleine zaal een dynamische multifunctionele ruimte te maken, welke op verschillende momenten van de dag van karakter en sfeer moet kunnen veranderen. Bijvoorbeeld overdag een café / loungeplek en ‘s avonds een ruimte voor een talkshow, muziek- of dansvoorstelling. Bij grote evenementen kan de kleine zaal bij de foyer worden getrokken. We hebben voor de foyer en de kleine zaal zitelementen ontworpen welke uitwisselbaar zijn tussen de twee ruimtes. In de foyer worden deze zitelementen gecombineerd met podium elementen, waardoor hoge en lage zitplaatsen gemaakt kunnen worden. In de kleine zaal kunnen deze elementen op een tribune worden geplaatst, waardoor van een staantribune een zittribune wordt gemaakt.

publicatie architectenweb