Restaurant Mama's

Plaats
Den Haag
Jaar
2008
Opdrachtgever
Stichting Mama's

Stichting Mama’s heeft een initiatief ontwikkeld om werkloze allochtone vrouwen onder begeleiding in de keuken van een restaurant te laten werken. Het idee is dat een ieder haar eigen keuken heeft en vandaar uit haar specialiteit kan bereiden. De bezoeker kan zijn eigen maaltijd samenstellen aan de hand van verschillende gerechten uit verschillende landen of streken.
Ons werd gevraagd om dit concept om te zetten in een ontwerp voor een restaurant. Als uitgangspunt hebben we genomen dat je vanaf de plek waar je eet, kan kijken hoe de 'mama’s' aan het koken zijn. Je zit als het ware bij ze in de keuken.

De ruimte waar het restaurant in komt is een langgerekte ruimte van 7,3 bij 33 meter, met aan de achterkant twee verdiepingen. We hebben de ruimte in twee zones ingedeeld, een ‘servicezone’ en een zitgedeelde. Het zitgedeelte aan de achterzijde hebben we dubbel zo hoog gemaakt door een deel van de verdiepingsvloer te verwijderen. Hierdoor komt er daglicht binnen in dit achterste gedeelte, door de bestaande ramen op de verdieping. Met een trap kun je de bovenverdieping bereiken, die eventueel in de toekomst kan worden gebruikt om kookworkshops te geven.