Prijsvraag Hollandse Brug

Plaats
Flevoland
Jaar
2008
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat

De Hollandse Brug markeert een punt in de ruimte en in de tijd. In de ruimte als overgang van het vaste land naar de polder en terug.  
Ons voorstel voor de Hollandse brug is een landmark die de toekomst symboliseert door een bijdrage te leveren aan duurzame energiewinning.
Het landmark is een veld van zonneschermen in de vorm van madeliefjes. Het madeliefje is de bloem die het hele jaar bloeit en zich naar de zon keert. Ook dit veld van madeliefjes zal steeds naar het zonlicht keren en daarmee maximale energie genereren.
Het veld is aan weerszijde van de brug geplaatst. Het is qua vorm, afmeting en oriëntatie een “kopie” van een kavel uit de Flevopolder.
Het moment van passeren wordt herkenbaar gemaakt. door de bermbeveiliging te decoreren met een motief van madeliefjes. De hartjes van dit motief zijn voorzien van LED lampen. Op deze wijze is het motief zowel overdag als in de nacht herkenbaar.
Vanaf het land en het water is de passage herkenbaar gemaakt door in te spelen op de reflectie van licht in het water. Om dit verschijnsel herkenbaar te maken, stellen wij voor het beton van de wegverbreding aan de zichtzijde af te werken met parelmoer. Bijvoorbeeld door een toeslag mee te storten in het oppervlak.